ДИХАТЕЛНИ ТЕХНИКИ

Запознанството ми с катарзисните дихателни техники, също като с медитацията, беше на курса ми по рейки при Занко Занев. Ребъртинг техниката, която той прилага по време на медитация, предизвика у мен и останалите участници в курса хипервентилация, чиито симптоми се изразяват в най-различни телесни, емоционални и психологични реакции. Тогава нямах ни най-малка представа какво става с мен и си мислех, че това е някаква хипноза. Не можех да помръдна, ръцете ми се схванаха, по лицето ми се стичаха сълзи, а стомахът ми се бунтуваше и мислех, че всеки момент ще повърна. Но изживяването след катарзисното дишане, е първото ми истинско медитативно състояние на блаженство и докосване до божественото измерение.До днес вече съм направила сигурно стотици дихателни сеанси. Всички са били различно ползотворни и с най-различни изживявания в разширено съзнание, и все пак състоянието, което се получава в присъствието на духовен учител се отличава от всички останали.
В последствие изучих в детайли холотропните дихателни техники създадени от световно известния психиатър Станислав Гроф, както и ребъртинг техниката на Ленърд Ор. През всичките тези години практикувах и самостоятелно, и по ашрами, и в малки групи тези и други дихателни техники. Запознах се с психолози и терапевти, които практикуват холотропно дишане. Дори в Индия срещнах двама души, които работеха с ребъртинг терапия. Посещавала съм семинари по ребъртинг и сама организирам и провеждам такива.
Установих следното, което мога да споделя като информация и моя опитност:
1. Независимо каква е дихателната техника /ребъртинг или холотропно дишане/ положителен резултат винаги има. Катарзисът, който изживяваме по време на дишането ни помага да отключим и освободим травми блокирани на подсъзнателно ниво – от натални и пренатални преживявания, до преживявания в детство или по-късни периоди на живота ни, както и прескачания в кармични животи, от които също имаме пренесена блокирана енергия.
2. Катарзисните дихателни техники имат невероятен терапевтичен ефект, но дори и редовното им практикуване не е достатъчно за цялостна трансформация на съзнанието по пътя на духовното ни и земно развитие.Резултатите от дихателната техника не ни помагат да надскочим собствената си его-представа и тя остава като летва, над която не можем да минем.
3. Следването на духовен път единствено на интелектуално ниво, без да се потопим в тишината на медитацията, от която да почерпим познания за съществото си и без да си позволим да преживеем катарзиса на подтиснатите си и застинали емоции посредством дихателни техники също не носи трайни резултати и истинска трансформация.В зависимост от интересите и заниманията си оформяме едно ново духовно или окултно его, което започва да действа sp;    Единствено съвместяването на катарзисните дихателни техники с медитативни и духовни практики по избор,както и следването на определена духовна философия или просветлен духовен учител са в състояние да ни дадат цялостно освобождаване и разчупване на вътрешните ни граници и възможност за реализиране на целият ни творчески потенциал.

Живота е такъв, какъвто ние сами си го направим.И силата, и слабостите са вътре в нас. Понякога трябва да имаш сила да признаеш слабостите си и тогава можеш да ги трансформираш.В друг случай това, което приемаме за слабост, може да се окаже най-силната ни страна.Но във всички случаи за да направим правилното разграничение и трансформация, трябва в дълбочина да опознаем себе си. Пътят на себепознанието е най-важният път, който всеки от нас трябва да извърви сам.Той не зависи от религиозна принадлежност, нито е в противоречие, с която и да е от религиите. Медитация, холотропно дишане, рейки са само средства, чрез които можем да върнем себе си на себе си, да опознаем истинската си същност, която в дълбочина е изпълнена само с любов и светлина.И в това се състои смисъла на всички духовни пътувания.

lotos